close

Is er wetenschap achter acupunctuur?

Acupunctuur is een traditionele Chinese geneeskundige praktijk die een hoge penetratiegraad in het Westen heeft bereikt. De jezuïeten in de 17e eeuw en achtereenvolgens de Franse diplomaat G. Suiler de Morant namen het op zich om het naar Europa te exporteren, zij het in een andere vorm dan tegenwoordig wordt beoefend, gecodificeerd onder Mao Zedong die het aan universiteiten introduceerde.

Het enorme succes was te danken aan een verslaggever van de New York Times, James Reston, die in 1971 in China werd geopereerd wegens blindedarmontsteking. Vóór de operatie dienden artsen pijnstillers toe zoals lidocaïne en benzocaïne. Later, om postoperatieve pijn onder controle te krijgen, gebruikten ze een techniek die hij niet kende en die bestond uit het aanbrengen van kleine naaldjes op de huid. Volgens de journalist werkte het.

Traditioneel Chinees Medicijn

Traditionele geneeskunde is gekoppeld aan enkele van de belangrijkste pijlers van de Chinese filosofie, in het bijzonder de Qì (elk levend wezen wordt bepaald door deze onzichtbare vitale energie), de leer van Yin en Yang (elke entiteit is veranderlijk en brengt zijn oorsprong van de tegengestelde energieën waarin de Qì verschilt) en van de vijf elementen (het universum bestaat uit vijf fundamentele staten die met elkaar veranderen volgens specifieke relaties).

Een therapie tegen pijn

De patiënt gaat voornamelijk naar een acupuncturist om een ​​soort pijn tegen te gaan. In feite wordt het aanbevolen voor de behandeling van hoofdpijn, nekpijn, ischias, tandpijn, artritis, reuma en menstruatiepijn. Maar ook om de melkproductie te stimuleren en amenorroe, seizoensgebonden allergieën, rugpijn en fibromyalgie te behandelen, of om angst, stress, paniekaanvallen, oorsuizen, slapeloosheid en tabaksverslaving tegen te gaan. Bijna beter dan een glas melk voor het slapengaan.

Is het een placebo?

Voor velen blijft acupunctuur een zeer placebogene therapie. Het placebo-effect van een medicijn wordt gemeten door één testgroep het onderzochte medicijn te geven en een andere zonder de actieve ingrediënten (vaak alleen water en suiker). In het geval van acupunctuur is de placebo de zogenaamde schijn-acupunctuur, beoefend zonder Chinese ‘meridiaankaarten’ te volgen en met intrekbare naalden die niet door de huid dringen.

nostrimundi

The author nostrimundi

Leave a Response