Curiosity, the Mars Rover (Curiosity, het apparaat op afstand op de planeet Mars)
Curiosity werd voor het eerst gelanceerd in november 2011 en zoekt naar tekenen van leven op Mars. In 2014 ontdekte de op afstand bestuurbare auto een van de grootste ruimtevondsten van dit millennium door water te vinden onder het oppervlak van de rode planeet. Het werk van Curiosity kan mensen helpen om in slechts enkele decennia een interplanetaire soort te worden.
Elektrische auto’s
Hoewel elektrische auto’s geen uitvinding van de 21e eeuw zijn, werden deze voertuigen pas in de jaren 2000 op grote schaal geassembleerd. Elektrische auto’s die op de markt verkrijgbaar zijn, zoals de Tesla Roadster of de Nissan Leaf, kunnen op elk stopcontact worden aangesloten om op te laden. Ze hebben geen fossiele brandstoffen nodig om te functioneren. Hoewel sommigen nog steeds als een modegril worden beschouwd, worden elektrische auto’s steeds populairder, met meer dan 1,5 miljoen verkochte exemplaren in 2018.
Auto’s zonder bestuurder
In augustus 2012 kondigde Google aan dat zijn geautomatiseerde voertuigen meer dan 300.000 mijl hadden afgelegd, zonder ongevallen. Hoewel de zelfrijdende auto’s van Google op dit moment het populairst zijn, hebben bijna alle autofabrikanten geautomatiseerde auto’s gemaakt of zijn deze van plan. Deze auto’s bevinden zich momenteel in de testfase, maar zolang de technologie niet wordt belemmerd door te strikte regelgeving, zullen geautomatiseerde auto’s de komende jaren waarschijnlijk op de markt komen.
De Large Hadron Collider (LHC)
Met zijn eerste test in 2013 werd de LHC ‘s werelds grootste en krachtigste deeltjesversneller. Het is ook de grootste machine ter wereld. De LHC stelt wetenschappers in staat experimenten uit te voeren met enkele van de meest complexe theorieën in de natuurkunde. Zijn belangrijkste vondst tot nu toe is het Higgs-Boson-deeltje. De ontdekking van dit deeltje geeft een sterke ondersteuning aan het “standaardmodel van deeltjesfysica”, dat de meeste fundamentele krachten in het universum beschrijft.
AbioCor kunsthart
In 2001 werd het kunstmatige hart AbioCor, gecreëerd door het bedrijf AbioMed uit Massachusetts, het eerste kunstmatige hart dat met succes een menselijk hart vervangt bij harttransplantatieprocedures. Het AbioCor kunsthart activeert zichzelf. In tegenstelling tot eerdere kunstmatige harten, heeft het geen opdringerige draden nodig die de kans op infectie en overlijden vergroten.