close

Neem beslissingen vanuit angst: het positieve van deze emotie

42270908 - frightened hispanic family sitting on sofa and watching tv

Alles wat we voelen heeft voor onszelf een persoonlijke en sociale functie

Het systeem dat we hebben om emoties te categoriseren, verdeelt ze in positief en negatief, wat leidt tot een onderscheid tussen degenen die we willen voelen en degenen die we liever uit ons leven willen verwijderen. Deze opvatting is verkeerd en zou ons tot persoonlijk en sociaal falen leiden. Alles wat we voelen, heeft een functie en stelt ons in staat om bepaalde structuren in ons leven te bereiken. Het is waar dat wat deze emoties ons laten voelen, positief of negatief kan zijn, welzijn of ongemak, maar om een ​​latere volheid te bereiken. Angst is een van de emoties die we het liefst zouden vergeten en die we nooit zouden willen voelen. Op deze manier vergeten we al het positieve dat het ons te bieden heeft en wat het ons in staat zou stellen te bereiken.

Door de volgende oefening kunnen we de emotie angst gebruiken om betere beslissingen te nemen:

1. Volg het pad

Het eerste dat we moeten doen, is op een lege pagina de situatie waarin we ons bevinden aan het begin plaatsen, deze in detail beschrijven, en aan het einde de twee of meer alternatieven die we zouden bereiken.

2. Kijk naar de toekomst

Maak een beschrijving van de twee of meer alternatieven en stel je voor hoe je leven eruit zou zien op een positieve en negatieve manier als je ze elk zou kiezen.

3. Bedreigingen

Wat zijn de bedreigingen bij het nemen van een beslissing? Is er iets dat we kunnen verliezen? Plaats op de pagina al die obstakels die kunnen verschijnen en mechanismen om ze te overwinnen.

4. Tevredenheid

Nadat je het startpunt, de verschillende eindes en hoe je alle obstakels kunt overwinnen, hebt geëvalueerd, neem je de alternatieven opnieuw en scoor je van 1 tot 10 hoeveel het zou compenseren voor het kiezen van dat alternatief met alle obstakels die je onderweg zou hebben overwonnen.

Geen van onze emoties mag als negatief worden gecategoriseerd, aangezien ze altijd de functie hebben om ons op middellange of lange termijn beter te laten voelen. Angst helpt ons in dit geval om op bedreigingen te anticiperen en veiligheidslimieten vast te stellen, wat erg handig kan zijn bij het nemen van beslissingen. We moeten gewoon weten hoe we het moeten gebruiken.

nostrimundi

The author nostrimundi

Leave a Response