close

Voordelen en risico’s van kunstmatige intelligentie

Experts voorspellen dat de ontwikkeling van AI, de grootste technologische uitdaging in de geschiedenis, zal leiden tot een nieuwe generatie autonome robots die in onze behoeften kunnen voorzien. Maar vormen ze een bedreiging?

Als we luisteren naar Elon Musk, de visionaire tycoon die PayPal, het elektrische voertuig- en batterijbedrijf Tesla of het particuliere ruimtevaartbedrijf SpaceX oprichtte, dan staat de mensheid voor een nieuwe en formidabele dreiging: kunstmatige intelligentie (AI). ‘Het zijn net die verhalen waarin iemand de duivel oproept. Er is altijd wel een man met een pentagram en wijwater ervan overtuigd dat hij hem op deze manier kan beheersen, en dat werkt natuurlijk niet ”, zegt hij.

De toekomst voorspeld door fictie

In werkelijkheid is het concept van kunstmatige intelligentie niet zo recent als het lijkt. Sinds de tijd van Alan Turing – die wordt beschouwd als de vader ervan – en de constructie van zijn Bombe-apparaat, dat het mogelijk maakte om de codes van de Duitse Enigma-machine te ontcijferen, zijn er meer dan zeventig jaar verstreken. Op een gegeven moment in de film ‘The Imitation Game’ (Morten Tyldum, 2014), waarin Benedict Cumberbatch de beroemde wiskundige speelt, vraagt ​​een detective hem: ‘Kunnen machines ooit denken als mensen?’ Waarop hij antwoordt: ‘De meeste mensen denken van niet.’

Het probleem is dat je een domme vraag stelt. Machines kunnen natuurlijk niet als mensen denken. Ze zijn anders, en ze denken anders. De vraag is: ‘Alleen omdat er iets anders is, betekent dat dat je niet kunt denken?’ De detective vraagt ​​hem vervolgens naar de titel van zijn artikel, ‘The Imitation Game’. “Het is een spel, een test om te bepalen of iemand een mens of een machine is”, zegt Turing. ‘Er is een algemeen thema. Een rechter vraagt, en aan de hand van de antwoorden, besluit hij of hij met een persoon of een machine praat. ‘ De scène mag dan verzonnen zijn, maar de inhoud is echt. De test bestaat.

Drones, een manifestatie van deze trend

Volgens de Brookings Institution onderhoudt de Amerikaanse luchtmacht meer dan 8.000 van deze apparaten om terrorisme te bestrijden. Bij hun operaties hebben ze al meer dan 2.500 mensen gedood. Bedrijfsmodellen filmen en onderzoeken alles. Sommige zijn bijvoorbeeld uitgerust met infraroodsensoren en kunnen detecteren welke planten ziek zijn of last hebben van parasitaire aanvallen.

nostrimundi

The author nostrimundi

Leave a Response